Lue täältä Bloomingtonin ajankohtaiset uutiset!

Minun luontoni

28.11.2022 / Minun luontoni

Jo lapsuudessani kaunis luontomme oli minulle tärkeä elementti. Lapsuuteni parhaimpiin leikkeihin kuuluivat intiaanileikit lähimetsässä. Pihalla pelmuttiin hiukset heinänkorsissa ja polvet mullassa, pelattiin pesäpalloa ja kirkonrottaa. Pyydystettiin pakkasiltoina lumihiutaleita kielen päälle. Kysyttiin päivänkakkaralta rakastaako vaiko eikö rakasta. Kokeiltiin kaivaa hiekkakuoppaa aina maan ytimeen, tai ainakin Kiinaan saakka. Vietimme lapsuuteni perheen kanssa usein loma-aikoja Kainuussa, Vuokatin vaarojen juurella. Kun on saanut mahdollisuuden tutustua luontoon jo lapsena, luontoyhteys säilyy todennäköisemmin läpi koko elämän, se on tutkittu juttu. Tunnistan tämän itsessäsi. Nuoruusvuosina yhteys betoniviidakkoon saattoi välillä olla suurempi kuin kaipuu korpikuusen juurelle. Yhteys kuitenkin säilyi. Aina kun astuin mäntymetsän ja suopursujen tuoksuun, tunsin tulleeni kotiin. Se tunne elää yhä. Saman mahdollisuuden yhteyteen olen halunnut suoda myös omille lapsilleni, ja olen halunnut viedä heitä paljon ja usein metsään sekä lähiluontoon.   

Millainen on sinun luontoyhteytesi? Missä sinä tunnet olevasi kuin kotonasi?

Luontoyhteyttä on pysähtyminen luonnon ääreen. Vuorovaikutusta ja läsnäoloa. Sen ymmärtämistä, että olemme kaikki yhtä. Olemme riippuvaisia luonnosta ja se on meille elinehto. Sama luonto on ja elää kaikessa elollisessa. Ihminen on luotu luontoon ja hän on osa sitä. Luonto ei ole vain pieni metsikkö kaupungin laidalla. Se ei ole läikehtivä järvi tai soliseva puro. Se ei ole ääretön valtameri tai aarnimetsä. Sinäkin olet osa luontoa. Me kaikki olemme. Olemme samaa luontoa kuin meret, metsät, kalliot, vuoret ja lukemattomat elävät olennot. Olemme osa samaa luontoa kuin koko tämä ihmeellinen planeettamme ja sen kuu, osa koko ihmeellistä universumiamme. Kun menet metsään ja hengität raikasta ilmaa sisääsi, hengität luontoa. Kun kosket toista ihmistä, kosketat luontoa. Kun kosketat itseäsi, kosketat luontoa. Kuinka ihmeellisiä olemmekaan ja kuinka ihmeellistä on, että olemme osa samaa universumia. Sinä, minä ja me kaikki kuulumme tänne. (mukaellen Jarkko Taivasmaa www.hidastaelamaa.fi )

Seuraavan kerran kun käyt kävelyllä metsässä, puistossa tai meren rannalla - katso taivasta, katso maata. Katso ympärillesi ja ymmärrä, että tämä on kaikki luontoa. Hengitä syvään sisään ilmaa. Ilma, jota hengität, on osa luontoa. Anna itsesi oivaltaa, että myös sinä olet osa luontoa. Olet luontoa luonnon keskellä. Anna tämän oivalluksen upota mieleesi ja kehoosi. Sinä olet luonto. Kun tiedät, tunnet ja koet olevasi yhtä kaikkeuden, ympärilläsi sykkivän luonnon kanssa, et voi kohdella huonosti itseäsi, muita ihmisiä tai muita luontokappaleita. Kun olet läsnä luonnolle ja luonnossa, voit kokea syvää yhteyttä ja rauhaa. Sellaista rauhaa, joka uppoutuu jokaiseen soluusi ja sielusi ytimeen asti. Metsäluonnossa yhteyden voi kokea kaikkein syviten. Se johtuu oletettavasti metsän monimuotoisuudesta ja lukemattomasta eliömäärästä. Metsässä ainakin minä tunnen olevani elossa. Ehkä se johtuu siitä, että metsäilma on sakeanaan mikrobeja. Kuutio ilmaa sisältää niitä satojatuhansia, jopa miljoonan. Ei ihme, että täytymme elämisen tunnusta samoillessamme metsässä ja hengitellessämme metsäilmaa - hengästyneenä suorastaan ahdamme mikrobeja hengtysteihimme. (Suomalainen metsäkylpy, Leppänen/Pajunen) Ja ai että, miten hyvää ne tekevät! Myös metsämultaa ja sen hyvää tekeviä vaikutuksia on tutkittu: jo kahden viikon altistus voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen ihon ja suoliston mikrobiston monimuotoisuutta. Tämä kävi ilmi suomalaisyliopistojen tutkimuksessa, jossa joukko kaupunkilaisia kokeili, millaisia vaikutuksia on sillä, että sotkee useita kertoja päivänsä kätensä multaan. (Yle Uutiset 06/2018).

Kun menet metsään, et tule sieltä ulos entiselläsi.

Minun luontoni / kauneushoitolan joulukalenteri 2021. Opiskelen luontoyhteysohjaajaksi. Tämän vuoden joulukalenterini somessa liittyy niihin. Osaksi opintojani kuuluu kotitehtävä Suunnittele oma projekti liittyen luontoyhteyteen. Ajattelin jakaa kotitehtäväni Sinun kanssasi ja tehdä sinulle joulukalenterin inspiraatioksi kuinka sinä voit alkaa tutustumaan omaan luontoyhteyteesi. Voit osallistua tehtävään, jos haluat. Teen instagramiin ja facebookiin joulukalenterin, joka sisältää jokaiselle päivälle aina jouluaattoon asti pienen luontoyhteysharjoituksen tai muun luontosuhteeseen liittyvän ajatuksen tai vinkin. Pääset seuraamaan joulukalenteria instagramissa sivulla @minun.luontoni ja facebookissa sivulla @bloomington_hameenlinna. Olisi mukavaa kuulla mitä ajatuksia kalenterin luukut sinussa herättävät ja kokeilitko jotakin vinkkiä, joten olisi ihanaa jos jättäisit kommentin luukkuihin. Vaihtoisesti voit lähettää kokemuksiasi tai ajatuksiasi minulle sähköpostilla tanja(a)bloomington.fi. Kaikkien tavalla tai toisella kommentoineiden kesken arvon "Metsän taikaa" -hoitolahoidon (arvo 147€).  Osallistumisaikaa on aina vuoden loppuun asti. Jokainen kommentti (someen tai meilillä) on yksi arpalipuke. Voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti. Arvonta on Bloomingtonin oma. Arvon voittajan 1.1.2022. ARVONTA ON PÄÄTTYNYT JA VOITTAJALLE ILMOITETTU. ONNEA!

Lisää palkintohoidosta voit lukea täältä: Metsän taikaa

luontoyhteys hämeenlinna Minun luontoni joulukalenteri